Tutorial : Border keliling post body and sidebar widget

9:39:00 AM

 

Assalamualaikum !

Macam mana first day ramadhan ? Okayy tak ? Jangan pulak duk mengadu lapar nanti . Haishh ! Sambil sambil buat toturial ni . Fafa nak ucap Salam Ramadhan Al-Mubarak :) Semoga Ramadhan kali ni penuh berkat . InsyaAllah ! Aminn :)

okayy .. Teruskan niat Fafa .. See the tittle please :) Hehe :) Macam mana tuhh ? Sidebar widget tu , benda yang korang letak kat sidebar korang . Contohnya ChatBox , Follower and blablabla .. HEHEHE .. Dah taktau nak list apa lagi .. Post body pulakk , tempat korang tulist post korang la .. HAHA ! Okayy , berhenti mengarut ! 


For Sidebar Widget :

 Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
  Tekan CTRL+F/F3, search for this code :

.sidebar .widget {

Delete semua code kat bawah dia . Then , copy code di bawah ni lepas tu paste di BAWAH code tadi 


border-radius:5px;
border-top: 2px dotted #000000;
border-bottom: 2px dotted #000000;
border-left: 2px dotted #000000;
border-right: 2px dotted #000000;
margin:2.5em 0 .75em;
padding:5px;
font-size: 95%;
-webkit-transition-duration: 1s;
}

 Done ?
Ubah yang mana patut . Jangan lupa preview dulu sebelum save :)  

Nota Kaki :

ABC : Ketebalan border
ABC : Boleh tukar kepada solid / dotted / dashed.
ABC : Warna border
ABC : Peratus saiz font . Max - 100 % je okayy :)


For Post Body :


 Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
  Tekan CTRL+F/F3, search for this code :

.post {

Ulang step dan yang sama dengan kat atas tadi .. Ada faham kaa ? 
Okayy !! Selamat mencuba :)

You Might Also Like

0 Commentor(s)

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD