Tutorial : Cara Guna Ctrl + F dan Ctrl + C

4:32:00 AM

 

tutorial ni sememang nye KHAS utk blogger baru + blogger lame yg still tak tau
macam mana nak guna. Fuhh, siap highlight lagi perkataan 'KHAS' tu ^^ Fafa gabungkan sekali ctrl+F and ctrl+C :D

Ctrl + F


Function : Memudahkan korang untuk cari kod dekat Edit Html
Cara :  
1. Korang klik Template
2. Tekan Edit Html
3. Tick Expand Widget Templates ( bagi kod yang kena "TICK" sahaja )
4. Pastekan kod yang korang perlu cari.
5. Bila korang paste , kalau kod tu ada, automatik akan "ter-highlight" warna hijau or kelabu. Kalau takde, kotak 'find' tu akan jadi warna merah




**Macam mana nak tekan ctrl + F tuh ?

 
Klik untuk tumbesaran sihat lagi kuat

Macam mana nak guna ? Haiyooo -.-'' Macam ni, korang nampak tak keyboard kat atas tu ? Korang tekan la Ctrl serentak dengan F .. Faham tak ni ? Korang try-II lah dulu ye. :D

Ctrl + C


Function : Untuk copy mana-mana ayat 
Cara :

1. Pergi kepada tulisan yang nak copy tu.
2. Highlight-kan kod yang nak copy tu 
3. Tengok Key Boards anda dengan teliti dan cari Ctrl dan huruf C. Tekan CTRL+C SERENTAK.
 

You Might Also Like

0 Commentor(s)

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD