Tutorial : Letak Background di Blog ( 3 Cara )

2:37:00 AM

 

Fafa nak ajar macam mana nak letak background sendiri kat blog. Senang je. Jom belajar ^^
Banyak cara tau. Ada 3. Korang boleh guna mana-mana cara yang korang rasa senang nak follow :)

Cara pertama.

1. Klik sini dulu :D Sedekah sikit. Tapi, ikhlas ye ^_^ Then, buat la apa yang korang suka.
2. Dashboard > Template > Edit HTML

Klik untuk tumbesaran sihat lagi kuat ^^

3. Cari kod dibawah ini. Tekan CTRL + F ( Serentak )
 
body {  atau  body{
 
4.Copy dibawah, code and tampalkan Dibawah body { tadi.
background-image:url( URL/LINK IMAGE KORANG );
background-repeat: repeat;
background-position:Center center;
background-attachment:Fixed;
 
5. url image tu, gantikan dengan URL/LINK IMAGE KORANG dengan background yang anda suka. Kalau tak tahu macam mana nak amik URL/Link itu, boleh rujuk TUTORIAL INI

Fuhh, letih-II .. Mudah kan ? Kalau tak pandai lagi, jom try yang ke-2 pulak ^^

Cara kedua .

Klik sini dulu :D Sedekah sikit. Tapi, ikhlas ye ^_^ Then, buat la apa yang korang suka.
 1. Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript
 
  
Klik untuk tumbesaran sihat lagi kuat ^^ Rawrrr :)
 
2. Copy kod ni
.
<style>
body {
background-image: url ( URLBACKGROUND );
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;
}
</style>
 
3. Paste and Save ! Wallaaa ! Dah siap :)

Cara ketiga.

Untuk pengguna template yang blogger yang lain. Contohnya : Simple, Picture Window, Awesome Inc., Watermark, Ethereal, Travel.

1. Dashboard > Template > Customize


2. Background > Upload Image > Choose File
 
3. Pilih background mana yang berkenan di hati. Ingat ! Yang ni tak perlu guna URL/LINK. So, sebelum tu, korang kena save dulu background tu. 

4. Save.

AMARAN !!

# Kalau korang dah letak background yang lama, tolong delete dulu. Nanti susah pulak. Takut tak jadi, sebab fafa pun pernah alami benda yang sama. So, delete dulu okay. :)
 
Freebies background boleh cari kat mana-mana. Kalau fafa rajin, fafa bagi ea :P Hihikkk :D
 
SELAMAT MENCUBA ! :)
Assalamualaikum ^^V
   

You Might Also Like

0 Commentor(s)

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD