CopyPaste : Basic Bahasa Arab

6:00:00 PM


Assalamualaikum and hello korang. Wassup ? Iman sihat ? XD

Kali ni fafa nak kongsi tentang basic bahasa arab. Fafa ambik bahasa arab PMR tapi tahun depan dah takde T_T kalau nak duduk di sekolah yang sama kena ambik science. Fafa taknak pindah sekolah wuuuu. Btw, masa belajar tu fafa in love with that bahasa. Fafa belajar tiga tahun je. Rugi kan. Kalau adik fafa, sekolah dia dari darjah 1 lagi dah start belajar Bahasa Arab ni. Kira fafa dah terlambat lah. Tapi, Alhamdulillah boleh gak belajar Bahasa Syurga ni walaupun sikit :) Best tau, bila baca Al-Quran, ada sikit-sikit makna yang kita tahu :) So, korang boleh la belajar bahasa arab ni sikit-sikit. Tak rugi tau XD

1. Salam ukhwah fillah - salam persahabatan kerana Allah
2. Ukhti - kakak atau saudara perempuan
3. Akhi - abang atau saudara lelaki
4. Zauj - suami
5. Zaujah - isteri
6. Assif jiiddan - i'm really sorry
7. syukran-afwan - terima kasih - sama-sama
8. Ukhuwwah Fillah Abadan Abada - persaudaraan kerana Allah selama-lamanya
9. fa'iza 'azamta fatawakkal'alallah - setelah kamu berazam maka bertawakkal lah
10. iinni akhafullah - sesungguhnya aku takutkan Allah
11. mafi qalbi ghairullah - tiada apa di dlam hati selain Allah
12. Lau samahta - excuse me
13. Naltaqi ghadan - kita jumpa lagi esok
14. Ilalliqa' - Moga bertemu lagi
15. Syafaakallah - Moga Allah menyembuhkan awak – lelaki)
16. Syafaakillah -Moga Allah menyembuhkan awak – perempuan)
17. taffadhol - silakan
18. la aadri - saya tak tahu
19. ma fi musykilah - tiada masalah
20. Bitaufiq wannajah - semoga mencapai kejayaan
21. Jazakallahu khairan kathira - Semoga Allah memberi/menambah kebaikan yg banyak kepadamu
22. Wa iyyaka - dan ke atas kamu juga (jawapan utk jazakallahu khairan kathira)@Allahukhairujaza' - Allah adalah sebaik-baik pemberi
23. fahimtum - adakah anda faham ?
24. fahimna - kami telah faham
25. sobahal khair - selamat pagi
26. ijtahid wala taksal - bersunggguh-sungguh dan janganlah kamu malas
27. La Tahzan Innallaha Maana - Janganlah bersedih , sesungguhnya Allah bersamamu .
28. Kafaa bilmauti waa-'izhan - cukuplah kematian itu menjadi peringatan
29. Bi idznillah , Inshaallah kull khayr ! Ameen , Barakallahu fiek - dengan izin Allah , inshaAllah semuanya baik ! Aamiin , semoga Allah merahmati kamu
30. masa al khair - selamat petang
31. Tushibu 'alal khair/layla saeeda - selamat malam
32. Na'am - Ya
33. yallah yallah bisura'h - mari-mari cepat(lekas2)
34. ismahli ya ustaz/ustazah,uridu an azhaba ilal dauratul miah ?-tumpang tanya wahai ustaz/ustazah , bolehkah saya ingin ke bilik air ?
35. sannah helwah - happy birthday
36. ana aidon - saya juga
37. Maas salamah - Selamat tinggal
38. alaa khoirin wa afiyyah - dalam keadaan baik dan sihat
39. nin sain ? - kamu ada dimana ?
40. ayyuhidma alaik - apa yang boleh saya bantu
41. Barakallahu fik - Semoga Allah memberkati kamu
42. Dai'e - pendakwah
43. Allah ghoyatuna - Allah tujuan kami
44. Ar-Rasul qudwatuna - Rasul teladan kami
45. Al-Quran dusturuna - Al-Quran panduan kami
46. Al-Jihad sabiiluna - Jihad jalan kami
47. Al-Mautu fi sabilillah asma amanina - syahid cita tertinggi kami
48. Innallaha ma’ana - sesungguhnya Allah bersama kami

 P/s : Kalau ada yang nak tambah lagi, jangan segan tau nak comment XD Harap bermanfaat.

Assalamualaikum
Blog Author : Fafa Kyraa

You Might Also Like

4 Commentor(s)

  1. Wah..teringat kembali time ambil bahasa arab form 3..sekarang macam dah lupa banyak dah cuz tak diamalkan..

    ReplyDelete
  2. @Mazni Munawar Afwan. Saya pun suka bahasa arab gak. Ana uhibbuki lughatul al-arabiah aidhon XD

    ReplyDelete
  3. @fiqah hamed Memang pun Bahasa arab ni kena guna selalu. Kalau tak memang tak ingat lah jawabnya. Insya Allah ada rezeki boleh belajar lagi nanti XD

    ReplyDelete

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD