Tips : Kenali blogwalking palsu

7:30:00 AM

 

Assalamualaikum and hello korang. Wassup ? Iman sihat ? XD

Blogwalking ? Apa makna blogwalking ni ? Fafa rasa korang dah tak asing lagi kan dengan istilah blogwalking ni atau shotformnya "bw". Kalau yang masih tak tahu blogwalking tu apa.. Macam ni, blogwalking tu ialah kita melawat blog orang lain dan tinggalkan jejak iaitu LINK BLOG kita di shoutbox or cbox pemilik blog tersebut.

Kali ni fafa nak kongsi info tentang blogwalking palsu. Pernah dengar tak sebelum ni ? Rasanya isu ni memang panas dulu. Tak tahu lah sekarang ni ada lagi ke tak. Tapi, kalau guna master linky pun okay gak. Cuma letak URL BLOG dan nama je. Blogwalking palsu ni berlaku apabila blogger tersebut sebenarnya tak datang melawat, singgah atau ziarah pun blog kita. Tapi, blogger tersebut menggunakan sistem blogwalking yang palsu.

Secara jujurnya memang fafa tak pernah guna sistem ni. Sebab fafa buang shoutbox tu adalah selain shoutbox tu meragam, fafa juga tak suka link-link yang merapu dalam tu. Lebih selesa guna ask.fm. Bagi fafa, bloggers yang blogwalking secara palsu ni orang yang tak jujur. Maaf kalau terasa.

Sebab-sebab yang menunjukkan mereka ni tak jujur :

1. Mereka tak singgah langsung pun blog korang.
2. Mereka puji blog korang comel, cute, deabak tapi meraka tak pernah lawat pun blog korang. Mungkin mereka guna toyol untuk pantau blog korang sama ada comel ke tak -.-
3. Mereka akan kata "Hi, i follow u, u follow i. Pewwlish pewwlish" -.- tapi mereka takde pun dalam list followers korang.

Ini hanya pendapat fafa. Kalau ada yang ok je dengan blogwalking cara palsu ni, itu lain cerita. Fafa hanya berkongsi.

Banyak tutorial yang ajar macam mana nak banned URL yang tak dikehendaki. Nak banned URL churp-churp, 8share secara sembunyi pun boleh. Korang cuma perlu cari keyword dalam setiap link.
Cara-cara : 

1. Klik settings. 
2. Klik website lock.
3. Contoh link churp-churp : http://curium-cr.com/share/my/3706/4854460. Korang ambik keyword /share/my/. Sure semua link yang ada keyword tu tak boleh masuk dalam shoutbox korang.  
4. Last, save settings.

Bagi fafa lebih baik blogwalking dengan comment di entry blog. Itu cara tradisional. So, blogwalking lah secara jujur. Anda mampu mengubahnya XD *peace*


Assalamualaikum
Blog Author : Fafa Kyraa

You Might Also Like

7 Commentor(s)

  1. Terima kasih di atas perkongsian info yang menarik. (ini BW tak palsu ye... Hehehehehe :) )

    ReplyDelete
  2. yup.. stuju ngan faf.. tapi pha is x kisah sangat dengan orang macam ni..

    ReplyDelete
  3. Samaaa....!

    Tak suka sangat tau bila ada yg bw palsu ni. Kata dah follow, padahal tak pun. Patu kemain puji blog kita, padahal entah tgk entah tak. Sbb tu sy buang dah chat box. Lagi satu, yg komen kat entry pun kdg2 menyakitkan hati jugak. Apa tak nya, dorang tak baca pun entry. Tengok tajuk , terus komen. Pastu kantoi..kantoi bila sy buat entry pasal giveaway. Sy kira mcm promote giveaway yg sy buat kat facebook sy tu, then dia komen , "goodluck utk giveaway ni. moga awk menang".

    Aishhh..sentap pulak rasa. huhuuu



    btw awk, jom singgah ke blog sy :)

    ReplyDelete
  4. @Oshin Kecik Ada. Cuma sekarang dah lapuk maybe. Yang terkenal sekarang komen blog tanpa baca entry. Dah la merapu.

    @Haidil Salam Sama-sama. Haha. Ini owner palsu XD

    @Pha Is Thanks. Memang la sekali tu boleh go on lagi. Kalau dah banyak kali memang sakit hati.

    @~emi~ Ada gak jadi macam tu kat fafa. Kadang-kadang pergi lawat blog lain tengok sama macam emi cakap. 'good luck. Semoga menang' -.-

    ReplyDelete
  5. wah,tips yg bagus..IbuNoey pun selalu tengok kat chatbox ada link tapi ntah apa-apa..

    done follow tau..tak da tipu-tipu punya..

    ReplyDelete
  6. @IbuNoeyHa'ah. Chatbox sekarang banyak yang merapu. Sebab tu fafa buang. Thanks ye. insya Allah fafa lawat balik nanti.

    ReplyDelete

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD