Tutorial : Scrollbar untuk blog archive

6:56:00 PM


Assalamualaikum and hello korang. Wassup ? Iman sihat ? XD

Ramai blogger yang dah tahu benda ni. Tapii tapii tapi ramai jugak yang tak apply scroll box ni untuk archive blog. So, kesannya, bila orang blogwalking and nak baca entry lama, diorang terpaksa scroll sampai bawah. Actually, benda macam ni tak sepatutnya terjadi. Ecece, maaf ye kalau terasa. Fafa tak bermaksud nak cakap camtu tapi ini kenyataan.
 
Kali ini ada blogger yang tanya macam mana nak buat scroll box untuk blog archive. Blog archive ni ialah entry lama-lama korang. Dalam bahasa melayu nya pulak ialah arkib blog. Scroll blog ni akan menghadkan arkib blog korang. So, korang takyah susah-susah scroll blog korang sampai bawah kalau nak tengok entry lama. Faham ? Okayy ! Meh tengok tutorial ni. Senang je step nak buat bende ceni. Ohoiii XD

1. Log in Blogger > Template > Edit HTML > Proceed > Tick Expand Widget
2. Copy code di bawah ni. Tekan Ctrl+F di keyboard korang. Then paste code di bawah ni di kotak search tadi :


<div id='ArchiveList'>

3. Copy ccode ni :

<div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'>

4. Paste ATAS <div id='ArchiveList'>
5. Then, Ctrl+F code ni :

<b:include name='quickedit'/>

6. Copy code ni :

</div>

7. Paste di BAWAH <b:include name='quickedit'/>

So rupa kedudukan code dia macam ni lahh :


8. Preview and Save :)

NOTA KAKI TANGAN : 
ABC : width scroll box. 

So, dah siap ? Tahniah. Sekarang blog archive korang dah tak serabut. Hehehe XD
Don't forget to request any tuto at my ask.fm XD


Assalamualaikum
Blog Author : Fafa Kyraa

You Might Also Like

2 Commentor(s)

  1. Namapak seperti menarik...Terima kasih di atas perkongsian. Sebelum ni tak tahu pun cara menggunakannya.

    ReplyDelete
  2. fiza singgah dan folo sini.. tutorial untuk rujukan masa depan..

    ReplyDelete

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD