Tutorial : Background pada cbox

11:03:00 AM


Assalamualaikum and hello korang. Wassup ? Iman sihat ? XD

Requested Tutorial.

Hari ni kita belajar buat background untuk shoutbox okay. Okay taknak cakap banyak. Jom tuto :)

1. Korang log in cbox korang, Nak buat cbox ? Boleh tengok tuto SINI atau daftar SINI

2. Bagi cbox, tekan LOOK & FEEL then pilih COLOURS & FONTS.

 

3. Kosongkan semua macam gambar dekat atas ni.

4. Tekan PUBLISH. Scroll bawah sikit, korang akan nampak code dia. Sebelum korang copy code dia, korang ikut step seterusnya.


5. Pergi dashboard > template ( blogskin )
    Pergi dashboard > layout > add a gadget > html javscript ( template designer )


6. Copy code bawah ni then paste kat HTML/Javascript tadi :



<div style="background:url(URL BACKGROUND); background-repeat:no-repeat; background-position:right;"><center>CODE CBOX KORANG</center></div>

7. Done. Save !

NOTA KAKI TANGAN :
ABC : Url background. Korang boleh guna background yang biasa jugak okay. Boleh cari kat mana-mana :)
ABC : Code shoutbox/cbox korang.
Untuk tutorial ni., rasanya baik korang guna cbox. Hehehe....

"Sedekah yang paling baik ialah seorang Muslim yang belajar kemudian mengajarkan kepada muslim yang lain " - HR Ibn Majah -
P/s : Do follow my twitter acc --> @AnisSyakira__
Feel free to ask anything in my ask.fm.

Okay. Syukran. Ma'assalamah wa Ilalliqa' bloggers XD

Assalamualaikum
Blog Author : Fafa Kyraa

You Might Also Like

1 Commentor(s)

  1. Done follow dari segmen http://syiralokman.blogspot.com/2013/11/segmen-i-will-follow-you-by-syira-lokman.html. Jum siggah sini http://nurulainzahir94.blogspot.com

    ReplyDelete

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD