Iman yazid wa yanqus

10:50:00 PM

Assalamualaikum readers. Wassup ? Iman macam mana ? Sihat tak dia ? Alhamdulillah kita masih lagi bernafas hari ini. Maka nikmat Tuhan yang mana satu yang kamu dustakan ? [55:42]

Pandangan ditala ke langit yang mendung.



Pernah tak rasa macam tak tenteram ?

Dalam Al-Quran, ade satu ayat ni, dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang. Tahu dan faham kan?

Amal ke tak ? Buat tak all those thing yang buat kita ingat Allah ? Dengan sungguh sungguh atau sekadar buat ?

Lately, ramai yang hanya sekadar BUAT tapi tak hayati apa yang mereka amalkan tu. Berapa ramai yang solat, sambil hayati setiap pergerakan, sambil hayati setiap bacaan dalam solat ? Berapa ramai yang bebetul ingat Allah bila tengah berzikir ? Berapa ramai yang sungguh sungguh meminta bila berdoa ? Berapa ramai yang bebetul hidup macam seorang yang beragama Islam?

Gulp.

Kita buat apa Allah suka. Tapi kita suka tak buat apa yang Allah suka ? Kewwwtuk dada tanyalah sang Iman.

Sigh.

Do we want to follow the flow or stand with what we're here (dunya) for ? It is a hard decision. Very. Expecially when we have the uber kuasa veto in our hand. But then again the question is, why are we here and what are we here for ?

Think deep.

Why I am here,

Because Allah sent me here.

What I am here for?

As a Khalifah. Khalifatullah.

The major factor why kita tak dapat nak cinta Allah sepenuhnya dan tak dapat nak hayati setiap apa yang kita amalkan tu is, for sure sebab kita tak ikhlas. Kan ? Sekadar nak penuhkan quota. Ye secara zahirnya memang kita buat apa Allah suka. Taaaapi, secara batinnya ? Ketuk dada dengan hammer, tanya cik Iman yang bersifat yazid wa yanqus. Kita sedar tak, Allah tahu setiap apa yang terdetik di hati. Allah knows what is in every heart. Allah knows what you do not know. Allah knows everything. So, what are we trying to hide ?

Nothing.. Kan ?

Bukan lah nak kata kena buat ibadat je 24 jam. Kan dah molek Allah sediakan kita siang dan malam ? So, buat semua benda bermotifkan satu hal, Nak Allah redha. Dan berprinsipkan satu hal, Allah is watching us everytime.

"Do everything, for the sake of Allah Taala." - hati

P/s : Do follow my twitter acc --> @TheFKyraa
Okay. Syukran. Ma'assalamah wa Ilalliqa' bloggers XD

Assalamualaikum
Blog Author : Fafa Kyraa

You Might Also Like

0 Commentor(s)

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD