Nak ubah masa lalu boleh ?

6:00:00 AM

Assalamualaikum readers. Wassup ? Iman macam mana ? Sihat tak dia ? Alhamdulillah kita masih lagi bernafas hari ini. Maka nikmat Tuhan yang mana satu yang kamu dustakan ? [55:42]

Kalau kita terimbau masa lalu kita ? Rasa macam nak kembali pada zaman tu ?

Tu mainan syaitan. If they (syaitan) reminds us obout our past, then remind them about their future. Past is past though. We are not living in the past anymore, ain't we ?

But it is hard at times though. Tak pe, i've learnt it that way too. But, do we believe in Allah ?

Keep believe in Him. Keep calm and have faith. The path to Jannah may be so hard at times, but do we really can give up? Can we? How could we? Do we really that eager to enter the HellFire?"

Everyone really deserves chances.

Very.

Kalau nak ikutkan dark and ugly pasts, maybe we should go through some of the cerita Sahabat Rasulullah s.a.w. For inspiration. Saidina Umar Al Khattab, for example.

Umar was really against Islam before he enter Islam. And he was so not very nice to put it mildly. He once killed his child. He was so against Islam as he against everything about Islam. His temper, is really legendary. Segala benda dia deal dengan pedang. Tak pun dengan tapak tangan melayang. He is so the very garang one. Tapi...

Lepas dia masuk Islam, dia gunakan segala qualities dia yang legend tu untuk Islam. Sebab? Dia faham bebetul akan makna syahadah yang dia lafazkan tu. Saidina Umar menanges kesal akan dosa dia bunuh anak dia. Seteruk teruk Umar sebelum Islam, pun boleh berubah apa tah lagi kita yang masih lagi bertatih di dunia yang sementara ni ?

Dosa-dosa ku kelihatan terlalu besar buatku, tapi setelah kubandingkan dgn keampunanMu, ternyata keampunanMu jauh lebih besar." - Imam Syafie.

The past is nothing but a force to drive you forward. Do not let your past dictates you.

"Ibnu Hayyan pernah berkata, "orang beriman itu apabila mereka mengenali Tuhannya secara dekat, dia akan mencintai-Nya. Apabila dia mencintai-Nya, maka dia akan menghadap-Nya. Apabila dia merasakan manisnya menghadap Allah, maka akan hilanglah nafsunya kepada dunia. Ia sentiasa ingin pergi ke akhirat kerana rindu bertemu dengan Yang Menyintainya."

You were born a Muslim.. GREAT! But it is NOT how you are born but how you die. It’s not about how you begin the race, it’s how you end the race. Ain’t no big thing being born Muslim, everyone is born Muslim. But can you live a Muslim? Can you go to college and live a Muslim, be a Muslim? Not only in the house, not only in the masjid. Be a Muslim also in the street.

Demi Masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. QS Al-Asr:Ayat 1-3.

Sungguh, manusia itu sering dalam kerugian. Perlu manfaatkan setiap masa yang ada.

Okay. Syukran. Ma'assalamah wa Ilalliqa' bloggers XD
Assalamualaikum
Blog Author : Fafa Kyraa

You Might Also Like

0 Commentor(s)

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD