UsrahTeam : Gambar wanita di laman sosial

7:02:00 PM

Mulai hari ni insya Allah fafa akan post pasal isi isi dalam usrah #groupHM atau #GTL. Semoga bermanfaat untuk kita semua insya Allah XD

*****

Teguran buat yang bernama perempuan. Berat untuk diluahkan. Tetapi, kenyataan memang memedihkan. Kata ustaz, jika benarlah nak ikut tepat-tepat cara Islam. Betul-betul nak ikut garis panduan. Betul-betul nak patuh syariah. Tidak akan adalah gambar-gambar perempuan letak gambarnya sendiri untuk tontonan di laman sosial. Mungkin dia baik.  Mungkin dia muslimah. Mungkin dia tiada perangai. Tetapi dalam masa yang sama.

Maaf.

Dia juga menjadi agen-agen syaitan. Membantu merosakkan hati yang memerhati.  Lelaki yang mempunyai penyakit dalam hati.  Yang menonton gambar-gambarnya. Yang bertukar-tukar gaya setiap ketika.

"Adakah rela wanita yang punya harga diri menjadi objek bagi lelaki lain yang bukan suaminya, menunaikan nafsu mereka dan berlazat-lazat dengan dirinya dalam apa jua cara? Maka, seorang muslimah yang bermaruah hendaklah berhati-hati."

Kita sudah pun di akhir zaman. Ustazah pun tidak dapat lagi dijadikan panduan cara berpakaian. Selebriti artis model hijab pun entah lulus syariah atau tidak gambar dan posternya. Saya faham, saya faham. Pasti ramai tak boleh terima,

"Itu tak boleh, ini tak boleh!"
"Apa ni Islam macam ni!"
"Keras gila kot agama Islam!"
"Perempuan je kena, lelaki?!"

Ada hikmah bila teguran itu datang dari agama sendiri. Tak percaya? Cubalah seminggu. Privatekan semua gambar.

Fikir :

- Ada orang ganggu tak?
- Ada lelaki mengurat tak?
- Ada pujian2 liar tak?
- Hati lebih tenang atau tak?

Atau....

Kita sebenarnya tidak boleh hidup tanpa pujian? Kita sendiri yang inginkan perhatian? Letak atau tidak, semua atas tinggi rendah taqwa. Taqwa anda di level berapa. Itulah yang menentukan prinsip dan maruah diri anda. Wallauhu'alam.

Semoga post ni buat kita berfikir. Adakah Allah redha dengan apa yang aku buat ? Salam maghrib bloggers XD


Posted via Blogaway

You Might Also Like

6 Commentor(s)

 1. ye...sy dh ambil langkah mmbuang semua gambar2 di FB..cume ade gmbar profile & cover photo saje...huhuuhuh...mmg btl lbh tenang =)

  ReplyDelete
 2. @Nurfaezah Abdullah insya Allah kak :)

  @RAWRRR. Syukran. Alhamdulillah

  @Erza Japar Alhamdulillah. Semoga kita istiqomah dalam hal macam ni :)

  ReplyDelete
 3. :)

  Subhanallah..
  Syukran jiddan ya ukhti ats prkongsiannya.. bgitu brmanfaat :D

  ReplyDelete

Assalamualaikum
Feel free to put your thoughts here XD